środa z profilaktyką

 

Rak jelita grubego

 

Rak jelita grubego

  • Rak jelita grubego jest drugim najczęstszym nowotworem złośliwym w Polsce. Wcześnie wykryty rak jest bardzo często wyleczalny.
  • Rak jelita grubego rozwija się ze zmian łagodnych, tak zwanych polipów.
  • Każdego roku rozpoznaje się ponad 18 000 nowych przypadków.

 

Czy wiesz

 

Czym jest rak jelita grubego?

Rak jelita grubego jest drugim najczęstszym nowotworem złośliwym w Polsce, na który zapadają mężczyźni i kobiety. Rozwija się powoli, ze zmian łagodnych, tak zwanych polipów w obrębie jednej z części jelita grubego (kątnicy, wstępnicy, poprzecznicy, zstępnicy lub odbytnicy).

 

Jakie objawy powinny zaniepokoić?

Objawy nowotworów jelita grubego są uzależnione od umiejscowienia choroby w obrębie jelita oraz od stopnia zaawansowania choroby.

Do najczęściej występujących objawów należą:

  • krwawienie z odbytnicy (powtarzające się);
  • zmiana rytmu wypróżnień – pojawienie się i utrzymywanie niewyjaśnionej biegunki lub zaparcia;
  • obecność krwi w stolcu;
  • ból i skurcze brzucha;
  • utrata masy ciała;
  • anemia, osłabienie i brak apetytu.

Rak jelita grubego może nie dawać żadnych wyraźnych objawów we wczesnych stadiach, stąd często rozpoznawany jest dopiero w fazie zaawansowanej. Nie można więc lekceważyć badań profilaktycznych, gdyż w przypadku braku objawów we wczesnym etapie choroby, pozwalają wykryć jej początki.

W zależności od rodzaju zgłaszanych przez chorego objawów lekarz zdecyduje, które z badań i w jakiej kolejności należy wykonać, aby wykluczyć lub potwierdzić rozpoznanie raka jelita grubego.

 

Wczesna diagnoza to większa szansa na wyleczenie lub lepszą jakość życia.

 

Czynniki zwiększające ryzyko zachorowania

  • Uwarunkowania genetyczne.
  • Obecność w jelicie grubym gruczolaków.
  • Stany zapalne jelit.
  • Nieprawidłowa dieta.
  • Nadużywanie alkoholu i palenie papierosów.
  • Siedzący tryb życia.

 

Profilaktyka raka jelita grubego

  • Utrzymanie prawidłowej masy ciała
    Właściwą masę ciała określa się za pomocą wskaźnika – BMI= prawidłowa wartość wynosi 18,5 – 24,9 BMI.
  • Zdrowa dieta
    Darmowe plany żywieniowe dostępne na stronie https://diety.nfz.gov.pl
  • Regularna aktywność fizyczna
    Ruch reguluje pracę jelit, przyspiesza wypróżnienia. Zdrowa osoba dorosła powinna wykonywać codziennie min. 7500 kroków. Zalecane formy ruchu: spacery, marsze, biegi, nordic walking, jazda na rowerze.
  • Badania profilaktyczne

  

Zalecenia dietetyczne

Wybieraj produkty bogate w:

  • błonnik (warzywa, owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe, nasiona roślin strączkowych);
  • kwasy omega-3 (olej rzepakowy i lniany, ryby, orzechy, pestki i nasiona);
  • wapń (chude produkty mleczne), selen (orzechy brazylijskie, tuńczyk, łosoś, jaja kurze, ryż).

Ogranicz spożywanie:

  • czerwonego mięsa oraz unikaj mięsa przetworzonego (poddawanego procesom uwydatniającym smak lub wydłużającym okres przydatności do spożycia takie jak smażenie, wędzenie, peklowanie, suszenie);
  • produktów bogatych w tłuszcze (szczególnie tłuszcze nasycone);
  • soli kuchennej oraz cukru;
  • alkoholu.

 

Program badań przesiewowych

W ramach programu badań przesiewowych raka jelita grubego można wykonać bezpłatną profilaktyczną kolonoskopię. Program skierowany jest do osób w wieku 55 - 64 lat, które otrzymały imienne zaproszenie na badanie, oraz do osób w wieku 20–65 lat, które nie otrzymały zaproszenia, ale znajdują się w grupie ryzyka. Szczegółowe informacje o programie znajdziesz na stronach https://www.gov.pl/web/zdrowie/profilaktyka-raka-jelita-grubego lub http://pbp.org.pl/

 Źródło: Rzecznik prasowy

Załączniki:
PlikOpisRozmiar
Pobierz plik (Środa z profilaktyką -  Rak jelita grubego.pdf)Środa z profilaktyką - Rak jelita grubego.pdf 872 kB