Przejdź do głównej treści

Dla pacjenta

Środa z profilaktyką - Profilaktyka osteoporozy

Logo środa z profilaktyką

 

Ponad 200 milionów osób na świecie boryka się z chorobą jaką jest osteoporoza.

W Polsce stanowi istotny problem społeczny, który będzie narastać wraz ze starzeniem się społeczeństwa.

 

Napis Osteoporoza - rysunek zmienionych chorobowo kości

 

Osteoporoza jest chorobą cywilizacyjną, charakteryzującą się zmniejszoną wytrzymałością kości, co powoduje wzrost ryzyka ich złamania, nawet bez urazu – przy normalnym obciążeniu. Rozwija się podstępnie, przez długi czas nie daje żadnych objawów.

 

Przebieg osteoporozy przyspieszyć może:

  • nieodpowiednia dieta
  • nadmiar używek (alkoholu, kawy)
  • palenie tytoniu
  • mała aktywność fizyczna
  • niedostateczna ekspozycja na światło słoneczne

 

Profilaktyka osteoporozy - dieta, aktywność fizyczna, rezygnacja z używek

 

Podstawą profilaktyki osteoporozy są przede wszystkim: dobry stan odżywienia organizmu, prawidłowo funkcjonujący, zdrowy przewód pokarmowy, aktywność fizyczna niezbędna w utrzymaniu optymalnej masy ciała i prawidłowej pracy układu kostno-mięśniowego.

 

Produkty spożywcze zalecane w profilaktyce osteoporozy powinny zawierać :

 

Wapń - zapotrzebowanie na jony wapnia zależy od wieku, stylu życia, płci i stanu fizjologicznego organizmu.
Zaleca się, aby dziennie przyjmować z pożywieniem 1000 – 1300 mg jonów Ca2+.
Najlepiej przyswajalny wapń znajduje się w mleku oraz produktach mlecznych.
Dobrym źródłem jest też woda mineralna z dużą zawartością wapnia i magnezu.

 

Uwaga !!!

Osoby ze zdiagnozowaną nietolerancją laktozy mogą spożywać nieodtłuszczone produkty mleczne niskolaktozowe, ale także naturalne napoje mleczne jak maślanka, mleko acidofilne, sery pleśniowe, kefir, jogurt. Powstałe w procesie fermentacji bakterie probiotyczne ułatwiają trawienie laktozy.

 

Witamina D – jest bardzo ważna w profilaktyce osteoporozy, ponieważ ułatwia wchłanianie wapnia.
W pożywieniu znajdziemy ją głównie w : olejach z wątroby ryb (trany), mięsie ryb (makrela, węgorz, śledź), żółtku jaj oraz wątrobie

 

Białko – odpowiednia dieta powinna dostarczać nam zbilansowaną ilość białka (0,9 g/kg masy ciała na dobę).
To bardzo ważne, ponieważ nadmierne spożycie białka powoduje wydalanie wapnia z moczem, natomiast jego niedobór upośledza syntezę kolagenu stanowiącego znaczącą część masy kostnej.

 

Dieta bogata w warzywa i owoce oraz zdrowe tłuszcze – odpowiednia podaż witaminy C, potasu oraz magnezu wpływa korzystnie na właściwy bilans wapnia (uwaga na produkty zawierające szczawiany ! obniżają wchłanianie wapnia – szpinak, buraki, szczaw)

 

OGRANICZAMY !!! – sód (obecny w soli – przyprawy zawierające sól kuchenną), kofeinę (obecną w kawie), nadmiar białka pochodzenia zwierzęcego, nadmiar fosforu w stosunku do wapnia w produktach spożywczych (np. wysoko przetworzone wędliny).

 

OBEJRZYJ FILM NA TEMAT PROFILAKTYKI OSTEOPOROZY!

 

 Źródło: Rzecznik prasowy

 {attachments}