Drukuj

Logo środa z profilaktyką

 

Choroba Alzheimera jest jedną z najczęstszych przyczyn otępienia u osób powyżej 65 roku życia.

Choroba charakteryzuje się takimi objawami jak:

Z czasem objawy ulegają nasileniu, a tempo tego procesu jest zależne od indywidualnych cech pacjenta. W przebiegu choroby Alzheimera w mózgu dochodzi do odkładania się białka tau i płytek starczych, co doprowadza to do zmniejszenia ilości komórek nerwowych. Konsekwencją jest upośledzenie przekaźnictwa nerwowego prowadzącego m. in. do zaburzeń pamięci i otępienia. W późnej fazie choroby pacjenci z tym schorzeniem często mają problemy z samodzielnym przyjmowaniem pokarmów, a nawet zapominają o tym, aby spożyć posiłek. Należy więc zadbać o odpowiednie żywienie pacjenta.

 Obejrzyj film na kanale Akademii Zdrowia NFZ

CZYNNIKI RYZYKA:

 

OBJAWY CHOROBY:

  

CHROŃMY NASZYCH SENIORÓW – NAJWAŻNIEJSZA OBSERWACJA!

 

Najczęstsze symptomy choroby Alzheimera:

  1. Zaburzenia pamięci, które upośledzają̨ codzienne funkcjonowanie – zapominanie ważnych dat, nazwisk, powtarzanie tych samych pytań, poleganie na bliskich w sprawach, w których wcześniej chorzy radzili sobie sami itp.,
  2. Zaburzenia planowania i rozwiązywania problemów związanych np. z prowadzeniem domowego budżetu, trudności z wykonywaniem zadań według instrukcji itp.,
  3. Trudności w wykonywaniu codziennych czynności w domu, pracy, w trakcie wypoczynku, które wcześniej nie sprawiały problemów: np. jazda samochodem, przygotowywanie posiłków, prowadzenie domu, uprawianie hobby itp.,
  4. Zaburzenia orientacji w miejscu i w czasie – chorzy mogą̨ mieć kłopot z rozróżnieniem pory dnia, roku i świadomością̨ upływu czasu, mogą̨ zapominać gdzie są i jak się tam znaleźli,
  5. Zaburzenia wzrokowo-przestrzenne – pojawiają̨ się̨ kłopoty z czytaniem, oceną dystansu, rozróżnianiem kolorów itp. Przechodząc obok lustra, chorzy mogą mieć wrażenie, że widzą w nim obcą osobę̨,
  6. Problemy z mówieniem i pisaniem – kłopoty z uczestnictwem w konwersacji, zatrzymywanie się̨ w środku dialogu, powtarzanie tych samych kwestii, trudności ze znalezieniem słów itp.
  7. Gubienie i chowanie rzeczy w dziwnych miejscach, niemożność ich odnalezienia,
  8. Brak zdolności prawidłowej oceny sytuacji objawiająca się̨ m.in. łatwowiernością̨ (która może być wykorzystana przez osoby trzecie, np. telemarketerów), czy nieprzywiązywaniem znaczenia do własnego wyglądu i czystości,
  9. Wycofanie się z pracy, kontaktów towarzyskich, hobby,
  10. Zaburzenia nastroju i zmiana osobowości – chorzy mogą̨ odczuwać niepokój, zagubienie, strach czy smutek, także w miejscach, w których wcześniej czuli się komfortowo. Mogą również stać się bardziej podejrzliwi.

 

Jeżeli zaobserwujemy przynajmniej 2 z 10 opisanych wyżej objawów należy udać się do lekarza psychiatry lub neurologa w celu wykonania pogłębionej diagnostyki.

 

Alzheimer – DIETA ŚRÓDZIEMNOMORSKA ORAZ MIND

Obecne badania potwierdzają pozytywne działanie diety śródziemnomorskiej na hamowanie rozwoju choroby Alzheimera. Dieta ta charakteryzuje się dużą ilością błonnika, antyoksydantów, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych pochodzących od ryb, witamin, tłuszczy roślinnych oraz niską zawartością tłuszczy zwierzęcych.

Naukowcy z Rusch University Medical Center w Chicago opracowali dietę specjalnie dla osób cierpiących na chorobę Alzheimera, nazywaną dietą MIND. Składa się ona z 10 grup produktów zawierających wysokie stężenie witamin, substancji odżywczych, minerałów i tłuszczy:

 

Idealnie zbilansowane składniki – tak można określić dietę MIND. Warto ponadto wiedzieć, że ma ogromne, udowodnione znaczenie dla funkcjonowania organizmu chorego na Alzheimera, ponieważ odpowiednie odżywanie pozytywnie wpływa na pracę mózgu oraz układu sercowo-naczyniowego.

 

Źródło: Rzecznik prasowy

Załączniki:
PlikOpisRozmiar
Pobierz plik (Środa z profilaktyką - Alzheimer i choroby mózgu.pdf)UlotkaŚroda z profilaktyką - Alzheimer i choroby mózgu575 kB